Українська версія сайту

29 січня - День вшанування пам'яті Героїв Крут

29-01-2016

29 січня 1918 відбулась надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами. Уряд УНР, опинившись без війська, кинув на протистояння з більшовиками, що йшли на Київ, кілька сотень погано озброєних українських студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у  нерівному бою. Але пам'ять про них з роками не згасла, а залишилась у наших серцях.

Крути – це перша і найдорогоцінніша офіра, яку принесла Нація своїй Землі перед обличчям вічного Бога. Без Крут навіть такий акт, як акт проголошення Четвертого Універсалу, був би документом без підпису. Бо такі акти мало виголосити–  такі акти треба чинити. Крути  - це воскресіння…початок нової доби в історії.

На місце шароварів, шликів і чубів прийшов однострій і кріс. На місце театральних, музейних реквізитів – червона, нефарбована шляхетна кров, кров юнаків, що освятили молоду Державу, яка пролилась, щоб змити вікову ганьбу, щоб жертвою своєю струснути совістю цілої України.

24 січня 1918 р. газета «Нова Рада» опублікувала звернення «До українського студентства», підписане Українською фракцією центру Університету св. Володимира:

«Прийшов грізний час для нашої батьківщини, обсіла нашу Україну російсько большевмцька грабіжницька орда, котра майже щодня робила у нас нові захвати, і Україна, одрізана звідусіль, може врешті опинитись в дуже скрутному стані. В цей час Українська фракція центру Університету св. Володимира кличе студентів – українців усіх вищих шкіл негайно прийти на підмогу своєму краєві і народові. »

Іван Дзюба писав « У людини високого ідейного та духовного тонусу є щось вище за саме життя – це мета цього життя, це її ідеали, ідеали, принципи, це честь і гідність, і вона (цебто людина) може віддати за них своє життя ». Для сотні студентів Україна стала ідеалом, стала їхньою честю і їхньою совістю.

Коли ми дивимось крізь призму минулого на наше сучасне і майбутнє, хочеться вірити, що молодь, та молодь, якої національна і державницька самосвідомість формується в нелегкий наш час, в час перехрестя багатьох проблем у побудові нашої держави, що та молодь буде гідним послідовником тих світлих ідеалів, за які боролися під Крутами.

Зелінська Т.Б.

 

Важливо

Інші навчальні підрозділи

Навчально-наукові інститути:
- №1 (Київська обл., с. Віта Поштова)
- №2 (вул. Ірини Бекешкіної, 3)
- №3 (пл. Солом'янська, 1)
- заочного та дистанційного навчання
Інститути та факультети:
- Інститут підготовки керівних кадрів та підвищення кваліфікації
- Прикарпатський факультет (м. Івано-Франківськ)
Інші навчальні підрозділи:
- Київський центр первинної професійної підготовки "Академія поліції"

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03151, м.Київ, просп. Повітрофлотський проспект, 53

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 53

X
X