Українська версія сайту

Пам’яті мільйонів...

17-05-2021

Ліцеїсти 201 навчальної групи разом з класним керівником Ілоною Шапошніковою провели тематичний ранок, присвячений Дню пам’яті жертв політичних репресій.

Метою заходу було ознайомлення присутніх з трагічними сторінками в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року щорічно у третю неділю травня.

Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку – це неймовірні цифри розстріляних, тих, що пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.

Ліцеїсти дізналися про те, що наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стали винищення політичної, мистецької та наукової еліти, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація. Присутніх вразила розповідь про загибель в урочищі Сандармох видатних діячів української літератури та мистецтва: Леся Курбаса, Миколи Куліша, Миколи Зерова, Валер’яна Підмогильного, Марка Вороного, Антіна Крушельницького, Михайла Ялового. Згодом це літературно-мистецьке покоління, яке було знищене під час великого терору, було названо «Розстріляним відродженням».

Ліцеїсти почули про дисидентський рух в Україні 60 – 80 років ХХ століття та боротьбу з тоталітаризмом нескорених «шістдесятників», серед яких: Левко Лукяненко, В’ячеслав Чорновіл, Ліна Костенко, Іван Дзюба, Алла Горська, Василь Симоненко, Іван Драч, Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, брати Горині.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих, і всіх тих, хто пережив пекло політичних репресій.

Віримо, що сучасне покоління незалежних українців та Українська держава завжди ставитимуть захист життя, здоров’я, свободи й гідності кожної людини як найвищу цінність.

Святий обов’язок кожного українця – пам’ятати про жертви Великого терору, адже без цього просто неможливе виховання молодого покоління, якому долею визначено зробити крок у омріяне майбутнє, засноване на ідеалах гуманізму та толерантності, у майбутнє, в якому ніколи не повторяться страшні події минулого.

Юридичний ліцей імені Ярослава Кондратьєва НАВС

 

 

Важливо

Інші навчальні підрозділи

Навчально-наукові інститути:
- №1 (Київська обл., с. Віта Поштова)
- №2 (вул. Ірини Бекешкіної, 3)
- №3 (пл. Солом'янська, 1)
- заочного та дистанційного навчання
Інститути та факультети:
- Інститут підготовки керівних кадрів та підвищення кваліфікації
- Прикарпатський факультет (м. Івано-Франківськ)
Інші навчальні підрозділи:
- Київський центр первинної професійної підготовки "Академія поліції"

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03151, м.Київ, просп. Повітрофлотський проспект, 53

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 53

X
X