Українська версія сайту

Дивовижна історія життя і творчості великої актриси

18-03-2019

16 березня група ліцеїстів у супроводі класного керівника Ілони Шапошнікової відвідала музей Марії Заньковецької.

Ім’я славетної української театральної актриси Марії Заньковецької (Адасовської) увічнено в багатьох пам’ятниках, у назвах театральних установ і вулиць. На її честь названо український драматичний театр у Львові, міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості в Ніжині, вулиці в Києві, Ковелі, Коломиї, Львові, Одесі, Ужгороді, Чернівцях, Чернігові.

Увійшовши до музею, ліцеїсти миттєво забули про нещодавні примхи погоди: сильну зливу та пронизливий вітер, що супроводжували їх під час подорожі, і ніби за помахом чарівної палички швидко поринули в атмосферу українського театрального простору на зламі XIX–XX ст., справжньою окрасою якого стала Марія Заньковецька. Артефакти минулого: документи, фотографії, афіші, сценічні костюми, меблі, особисті речі, подарунки шанувальників – допомогли уявити обставини, за яких формувався артистичний талант великої прими українського сценічного мистецтва та історичні реалії, в яких відбувалось створення українського театру.

Зачаровано слухали екскурсанти дивовижну історію життя і творчості великої актриси, яка сама могла б стати основою драматичного літературного твору: щасливе дитинство, дитячі уявлення про навколишній світ як одну велику сцену, юнацькі мрії цілковито присвятити себе театральному мистецтву. А далі: велике кохання до Миколи Садовського, яке дало їй багато радісних і гірких хвилин, запрошення від драматурга Марка Кропивницького увійти до театральної трупи Першого українського професійного театру, виступи на найкращих сценах Російської імперії, захоплення і визнання шанувальників, серед яких генії-сучасники: Л.М.Толстой, А.П.Чехов, П.І.Чайковський. Свідомо відмовившись від розкошів царської імператорської сцени, вона лишилась в Україні, віддавши їй до кінця своє чудове мистецтво, ставши коштовною перлиною і гордістю українського та світового театру.

Ліцеїсти відчули, ніби дім розповів їм про велику таємницю видатної особистості – про те, що справжній митець ніколи не повинен зраджувати собі, покликанню, а свій талант він має дарувати людям як промінь надії на втілення в життя найвищих цінностей – любові, справедливості, добра і гармонії.

Юридичний ліцей

 

 

Важливо

Інші навчальні підрозділи

Навчально-наукові інститути:
- №1 (Київська обл., с. Віта Поштова)
- №2 (вул. Ірини Бекешкіної, 3)
- №3 (пл. Солом'янська, 1)
- заочного та дистанційного навчання
Інститути та факультети:
- Інститут підготовки керівних кадрів та підвищення кваліфікації
- Прикарпатський факультет (м. Івано-Франківськ)
Інші навчальні підрозділи:
- Київський центр первинної професійної підготовки "Академія поліції"

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03151, м.Київ, просп. Повітрофлотський проспект, 53

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 53

X
X