Українська версія сайту

Екскурсія до Центрального музею Збройних сил України

15-10-2015

Тринадцятого жовтня 2015 року ліцеїсти Юридичного ліцею імені Ярослава Кондратьєва разом з класними керівниками Скриловою Н.Л. та Шапошніковою І.М. відвідали Центральний музей Збройних сил України.

 В експозиції музею представлена історія військових формувань і військових дій на території України – від кам’яного століття до сьогодення. Серед експонатів – зброя, форма, документи і фотографії, прапори, нагороди, а також відтворені фігури відомих воєначальників, серед яких скіфський цар Атей, князь київський – Святослав Ігорович, галицько-волинський князь Данило Галицький, гетьмани Богдан Хмельницький та Іван Мазепа, останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський.


Ліцеїсти змогли ознайомитись з унікальними музейними предметами кіммерійсько-скіфсько-сарматського періоду, часів Київської Русі, козацької доби, періоду першої і другої світових воєн, а також сучасними знахідками.

Діти відвідали вісім тематичних залів. Перша експозиція починається з примітивних знарядь полювання – перших слідів появи людини на території України (близько 1 млн років тому). Далі представлена зброя войовничих кіммерійців і скіфів, а також греків і римлян, міста яких виникли на південному узбережжі Чорного моря. Окрема велика експозиція присвячена періоду Київської Русі.  ХVI століття у вітринах музею – це Визвольна війна Богдана Хмельницького: зброя козаків, оригінали монгольських шабель. Дуже цікаво представлений період 1917-1920 років. Документи та експонати розповідають про створення військових формувань в Україні під час правління Центральної Ради, про діяльність головного військового секретаріату ЦР, загонів січових стрільців, Вільного та Червоного Козацтва, гетьмана Павла Скоропадського.

 

В експозиції, присвяченій періоду Другої світової війни, відображено історію військових формувань, що воювали на українській землі: фронтових операцій Радянської армії, діяльності партизанських загонів, Української Повстанської армії, героїчну оборону Києва, Севастополя, Одеси. У залі “Історія військових сил СРСР на території України у 1945-1991 рр.” представлені документальні матеріали територіальних військових округів: Київського, Харківського, Таврійського, Одеського, Прикарпатського та Львівського. У наступному залі потрапляємо у світ сучасних Збройних сил України. Тут виставлені кілька законодавчих документів, які підтверджують формування власних збройних сил України після проголошення її незалежності у 1991 році. Експозиція показує, що за період з 1991 по 2001 рік був значно скорочений кількісний склад армії, ліквідовано велику частину техніки та озброєння. Україна отримала статус без’ядерної держави. На сьогоднішній день Збройні сили України складаються з Сухопутних військ, військ Протиповітряної оборони, Військово-Повітряних та Військово-Морських сил. Завершує музейну експозицію виставка, присвячена військовим подіям на сході України 2014 – 2015 рр.

Всі історичні події, представлені в експозиції музею, розгортаються в хронологічній послідовності, тому у ліцеїстів створювалось враження реальної присутності. На час екскурсії діти ніби ставали реальними учасниками буремних подій, перегорнули сторінки історії рідної землі, почули розповідь про звитягу та мужність, бойовий ратний подвиг народу, який протягом багатьох віків щоразу ставав на захист своєї Батьківщини – України.

 Кл. керівники  101 та 201 навч.взводів                         Шапошнікова І.М.,

                                                                                                   Скрилова Н.Л.

 

Важливо

Інші навчальні підрозділи

Навчально-наукові інститути:
- №1 (Київська обл., с. Віта Поштова)
- №2 (вул. Ірини Бекешкіної, 3)
- №3 (пл. Солом'янська, 1)
- заочного та дистанційного навчання
Інститути та факультети:
- Інститут підготовки керівних кадрів та підвищення кваліфікації
- Прикарпатський факультет (м. Івано-Франківськ)
Інші навчальні підрозділи:
- Київський центр первинної професійної підготовки "Академія поліції"

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03151, м.Київ, просп. Повітрофлотський проспект, 53

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 53

X
X