Українська версія сайту

Корисна інформація для випускників, які будуть складати ЗНО з англійської мови

27-03-2015

            

     Зовнішнє незалежне тестування вимагає від абітурієнта вміння планувати самостійну роботу. Тому в процесі самостійної підготовки до ЗНО краще всю інформацію, яку необхідно засвоїти, поділити на частини і визначити їх пріоритетність. У першу чергу варто вивчати найскладніші розділи, щоб вистачило часу на їх повторення.

         Працювати необхідно в сприятливій для навчання обстановці до тих пір, поки відчуваєте, що засвоюєте матеріал. Як тільки рівень сприйняття інформації знизився, варто відволіктися від підготовки до ЗНО на 20 хвилин.

         Під час самостійної підготовки до ЗНО краще виконувати побільше різних тестових завдань. Їх можна знайти на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти і ВНЗ України, на спеціалізованих web-порталах.

         Виконуючи тестові завдання, контролюйте, скільки часу у вас займає пошук відповідей. Щоб зовнішнє тестування пройшло успішно, необхідно не лише вивчити, систематизувати матеріал, а й попрацювати над своїм зовнішнім виглядом та поведінкою.

         Зовнішнє тестування вимагає завчасної підготовки, в тому числі й психологічної.

         Не варто ставити перед собою надзвичайно складні завдання, адже чим менше часу залишається до тестування, тим важче їх виконати. Краще сформулювати основну задачу, потім розбити її на невеликі частини, які дійсно можна вирішити у визначений проміжок часу. Це допоможе зменшити хвилювання, викликане майбутнім зовнішнім тестуванням, а сам шлях до успішного складання тестів ЗНО буде не таким тернистим.

         НЕОБХІДНО:

         • виспатися, щоб встати в доброму гуморі, бадьорим, готовим до великих звершень;

         • підготуватися психологічно, налаштуватися лише на позитив. Для цього можна роздрукувати власний сертифікат, у якому варто проставити по вибраним для тестування предметам максимальну кількість балів. Буде добре, якщо такий сертифікат буде постійно перед очима;

         • закохатися у вибраний для ЗНО предмет, відчути, що він вартий захоплення, інтересу. У своє захоплення слід дійсно повірити;

         • пам’ятати, що думки матеріалізуються, тому не слід сумніватися у своїх знаннях. Краще думати про можливості, які відкриваються після складання ЗНО: про нових друзів, про омріяну професію, про переваги студентського життя;

         • просто повторити вивчений матеріал, щоб впевнено почуватися на зовнішньому тестуванні. Для цього краще виділити той час, коли працюється найкраще;

         • за декілька днів до тестування можна «сісти» на спеціальну «розумову» дієту. До звичайного раціону можна додати мюслі, банани, родзинки, горіхи і шоколад;

         • провести вільний час на свіжому повітрі, найкраще – в парку.

        

         Хотілося б зупинитися на основних варіантах підготовки до тестування:

         Перший варіант – найпростіший і найскладніший одночасно це самостійна підготовка.

         Займаючись самостійно, ви звичайно ж економите гроші, що дуже важливо, також ви можете вибирати лише вам зручний графік занять, не під кого не підстроюючись - це плюс. Але чи впевнені ви в своїх силах на 100 %? Мінус в тому, що можуть виникнути проблеми з розумінням самої структури тесту і до кого звернутися за допомогою в такому разі?

         Другий варіантзаняття з репетитором.

         Зараз багато дітей займаються з репетитором по англійській мові, причому звертаються до них за допомогою не саме в старших класах, коли виникає гостра потреба, а починаючи ще з молодшої школи .а чом би і ні, дуже зручно, до того ж ви отримуєте індивідуальний підхід. Як правило, на них і покладається надія по підготовці до іспиту в 11 класі.

         Але чи завжди репетитор може бути компетентним саме в підготовці до зовнішнього незалежного тестування? Важливо пам'ятати, що підготовка має бути серйозною і продуманою, не варто займатися за інерцією з людиною, до якої ви звикли. Моя порада: вибирайте фахівця, який зможе дійсно підготувати – не витрачайте гроша даремно.

         Ну і третій варіант - це проходження спеціально розроблених програм по підготовці до тестування на курсах.

         З кожним роком кількість курсів і мовних шкіл, які пропонують якісні послуги з підготовки до проходження зовнішнього незалежного тестування збільшується. Слід дуже скрупульозно підійти до вибору курсів або мовних шкіл. Ми радимо віддавати перевагу спеціалізованим мовним курсам і школам – підготовка до всіх предметів відразу, на наш погляд, не завжди є якісним показником.

         Істотні плюси в тому, що кожна школа працює за спеціально розробленою програмою і застосовує сучасні методики з навчання. Ви можете не хвилюватися з приводу підручників і термінів підготовки, оскільки все це передбачено заздалегідь і входить в рамки встановленої програми. . Заняття проходять в групах, що дозволяє зняти мовний бар'єр і максимально розвинути комунікативні навички. Правда інколи в групах кількість слухачів перевищує норму, але з цією проблемою можна впоратися, запитавши спочатку про передбачувану кількість чоловік в групі. Займаючись на курсах ви можете бути впевнені у викладачі, тому як всі вони проходять відбір і спеціальну підготовку. Додаткова перевага полягає в тому , що групові заняття на курсах доступніші і прийнятніші за ціною, ніж альтернативні їм індивідуальні заняття.

         Безумовно, який би варіант підготовки ви не вибрали, саме від вас більшою мірою, чим від кого-небудь іншого залежатиме результат.

         Перехід від звичних для старшого покоління випускних та вступних іспитів до зовнішнього незалежного оцінювання у формі тестування, ставить перед батьками та учнями нові вимоги і до підготовки:

         контроль часу: на обдумування відповіді відводиться лише короткий відрізок часу який вимірюється у секундах;

         концентрація уваги: розхвилювався, відволікся, довго читав завдання – втратив дорогоцінний час, зменшив свої шанси на гарний результат;

         психологічний стан: мало знати предмет, необхідно бути впевненим і зосередженим;

         чітка стратегія: вибудовувати черговість відповіді на різні рівні тестових завдань; тощо.

         Ці якості відпрацьовуються лише під час тренувань.

         Якщо раніше на екзамені вчитель врахував хвилювання дитини, міг поставити додаткове запитання, в разі необхідності сформулює запитання по-іншому, то в умовах тестування учень може розраховувати лише на себе.

         Отже, ефективна підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) - це поєднання систематизації знань навчального матеріалу та тренування у форматі тестування.

        

         Що потрібно, щоб успішно здати ЗНО з англійської мови ?

Підготовка до тесту ЗНО з англійської мови відбувається комплексно. Тест ЗНО не самий складний з тестів англійської мови, оскільки він містить у собі тільки дві частини: читання та письмо. Але, у той самий час, потрібно знати особливості завдань і способи роботи з ними, адже на їхнє виконання дається обмежена кількість часу, а самі завдання іноді подаються у такій заплутаній формі, що навіть відмінного знання мови може бути недостатньо, щоб їх правильно виконати.

         Отже, щоб успішно здати ЗНО з англійської мови, потрібно:

         Мати добру граматичну базу;

         Вміти писати твори та знати ази листування;

         Мати великий словниковий запас;

         Володіти навичками швидкого читання англійською;

         Вміти правильно розподіляти свій час, виконуючи завдання тесту.

        

         Що включає в себе програма з підготовки до ЗНО з англійської мови?

         Щоб допомогти Вам успішно впоратися із ЗНО з англійської мови, треба звернути особливу увагу на:

         Поповнення словникового запасу за темами, які вам можуть зустрітися у тесті із ЗНО;

         • Детальне вивчення словотворення;

         • Підвищення рівня знань з граматики;

         Написання творів з урахуванням критеріїв їхнього оцінювання екзаменаторами і їх наступний аналіз;

         Техніки читання текстів та пошуку правильних відповідей на задані питання.

         ЗНО з англійської мови – це справжня перевірка Ваших знань з англійської мови, витривалості, логічності мислення, вміння сконцентруватися та правильно розподіляти час. Для того щоб успішно здати ЗНО з англійської мови та отримати дійсно потрібний Вам бал:

         1.Знайте свої слабкі місця. Пройдіть попереднє тестування з англійської мови та з’ясуйте, які граматичні теми Ви знаєте найгірше. Таким чином Ви знайдете те, над чим Вам дійсно потрібно працювати. Підберіть (або попросіть свого викладача підібрати для Вас) вправи для усунення пробілів у знаннях саме цих граматичних тем. Адже неможливо розраховувати на високий бал із ЗНО при низькому рівні граматики. До речі, це саме стосується і словникового запасу.

         2. Розширюйте свій словниковий запас. Для цього у Вас може бути декілька джерел: English Vocabulary in Use (Upper-Intermediate) та науково-популярні журнали, написані носіями мови. Читання (постійно і скрізь) має стати Вашою невід’ємною звичкою на весь час підготовки до ЗНО з англійської мови. Так само як і ведення словника, куди Ви будете виписувати корисні незнайомі слова, а потім їх вчити.

         3. Знайте тест "на зубок". Знання того, який тип завдання Вам може попастися, є запорукою успіху. Чому? Відповідь проста – у кожного завдання є правила його ефективного виконання. Знаючи їх, Ви зможете швидко та ефективно впоратись із цим завданням. Але цьому треба навчитися до дня здачі ЗНО, а не під час здачі самого тесту.

         4. Слідкуйте за часом. Це одна з найважливіших порад, яку я могла б Вам дати. Адже дуже часто люди не виконують тест не тому, що завдання були складні, а тому, що їм не вистачило часу. А це вже результат недостатньої підготовки до тесту. Готуючись до ЗНО, обов’язково робіть це із годинником, щоб навчитися вкладатися у відведений Вам час.

         5. Вивчіть корисні фрази. В англійській мові існує багато різних кліше, які застосовуються для того, щоб почати листа, його закінчити, перейти від однієї теми до іншої, порівняти різні фактори між собою, зв’язати речення один з одним, висловити власну точку зору тощо. Знання цих кліше стануть незамінними для Вас під час написання твору чи листа англійською мовою у день здачі ЗНО.

         6. Навчіться писати твори та листи англійською. Це важливе, адже це завдання принесе Вам не менше 30% балів, а тому його правильне виконання суттєво вплине на фінальний результат тесту із ЗНО. Для цього Вам обов’язково потрібно знати типову структуру листа чи твору англійською мовою та кліше, про які ми говорили раніше. Крім того, Ви повинні навчитися вкладатися у заданий ліміт слів, щоб Ваше завдання було зараховано.

         7. Обов’язково перевірте виконаний тест. Це дозволить Вам уникнути зайвих помилок та суттєво підвищить Ваш шанс на успіх.

 

Як краще підготуватися до ЗНО

         1. Приберіть усе зайве і те, що відволікає вашу увагу від безпосередньої мети — підготовки до іспиту. Заховайте від себе книжки, диски, телепрограму, вимкніть телефон. Суворо скажіть собі: з 9-ї до 12-ї дня я повинен вивчити стільки-то.

         2. Почніть вчити з важких, незрозумілих тем, а легкі залишайте під кінець. Якщо складну тему відкладати на потім, вона висітиме як дамоклів меч, не даючи вам спокою. У результаті якість запам'ятовування тем, які даються складно, різко знижується, якщо не зводиться до нуля. Виникає це тому, що ви намагаєтесь відкласти нерадісний момент.

         3. Справжня мати навчання — не повторювання, а використання.

         4. Не тримайте знання в собі, як у сейфі. Поділіться ними з дзеркалом, улюбленим собакою, батьками чи друзями. Можете час від часу робити репетицію іспиту: зробіть невеликі картки з номерами білетів, витягайте їх і відповідайте. Відповідайте вдумливо і серйозно, адже добра репетиція — запорука успішної вистави.

         5. Запам'ятовувати матеріал треба осмислено, а не механічно. Не зубріть, це довго і дає ускладнення: варто перехвилюватися, забути хоч одне слово, як текст, вивчений у такий спосіб, зітреться. Краще двічі прочитаний та переказаний, ніж п'ять разів прочитаний без переказу. Встановіть логічну по­слідовність. Розбийте матеріал на смислові части­ни та знайдіть у кожній ключову фразу.

         6. Чергуйте розумову діяльність із фізичною. Не доводьте себе до повного знесилення й упаду сил пізнанням науки. Не забувайте, що відпочинок теж необхідний. Не заборонена корисна праця на благо сім'ї: помийте підлогу, сходіть до магазину.

         7. Почніть учити матеріал зранку, поки голова свіжа. Займатися в останню ніч чи добре виспатися — справа індивідуальна. Але, як відомо, перед смертю не надихаєшся, а в людини, яка виспалась, голова працює краще.

         Перед ЗНО є бажання робити все, щоб тільки до нього не готуватися. У цей час можна пригадати давно забуті та відкладені справи, пригадати, що давно не телефонував товаришеві, можна проявити себе зразковим сином (дочкою) і виконати яке-небудь батьківське доручення (з’їздити на ринок, полагодити полицю, підмести підлогу тощо), тобто зробити все, аби віддалити момент, коли доведеться сидіти з книжкою/зошитом за столом і готуватися.

         Зробіть над собою зусилля. Це важливо. Але не вдавайтеся до крайнощів. Якщо Ви обкладетесь підручниками, вимкнете телефон та забарикадуєтеся у своїй кімнаті, то ефективність від такої підготовки, навряд чи, буде високою.

          Поради:

         Встановіть для себе норму: наприклад, одна година або, наприклад, одна тема. Коли розібрано тему, то можна і перепочити.

         Не слід готуватися до тестування разом з другом/подругою (якщо лише він (вона) не знає матеріал краще), бо така підготовка найчастіше перетворюється на тривалу балаканину і марну трату часу.

          До уваги випускників! Це необхідно знати!

         На www.znoenglish.at.ua  розміщені як тренувальні тести, так і навчальні матеріали для підготовки до ЗНО з англійської (щоб цим скористатися, потрібно зареєструватись). Що до перевірочних тестів, то тут є реальні тестові завдання різних років, просто питання у форматі ЗНО, а також вправи, щоб відточити, наприклад, навички читання, письма або граматику. Ще творці сайту виклали лексичні уроки, які розбиті по темах, наприклад, опис людини, здоров'я і медицина і т.д. До кожного з них є вправи з відповідями.

         Крім того, хороша підбірка навчальних посібників з англійської є на www.subject.com.ua (у розділі «Всі предмети» потрібно вибрати англійську мову).

         Успішного складання ЗНО!

                                                                                                                                                          Викладач іноземної мови О.А. Черепан

 

 

.

 

 

 

Важливо

Інші навчальні підрозділи

Навчально-наукові інститути:
- №1 (Київська обл., с. Віта Поштова)
- №2 (вул. Ірини Бекешкіної, 3)
- №3 (пл. Солом'янська, 1)
- заочного та дистанційного навчання
Інститути та факультети:
- Інститут підготовки керівних кадрів та підвищення кваліфікації
- Прикарпатський факультет (м. Івано-Франківськ)
Інші навчальні підрозділи:
- Київський центр первинної професійної підготовки "Академія поліції"

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03151, м.Київ, просп. Повітрофлотський проспект, 53

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 53

X
X