Українська версія сайту

71-річниця визволення Києва від німецько-фашистських загарбників

07-11-2014

У нескінченному плині історії тільки час відокремлює головне від другорядного, дріб’язкового, загальнолюдське від особистого. Допоки ми відчуваємо радість перемог і біль втрат, поки з великою гордістю ставимося до подвигів наших співвітчизників і з глибоким жалем співчуваємо тим, хто загинув у боротьбі за свободу рідної землі, доти ми маємо право називатися людьми. Пам’ять є гарантією вічності! Це місток, що сполучає минуле із сьогоденням, даруючи путівку в майбутнє.

Для учасників і сучасників Другої світової, складовою частиною якої була Велика Вітчизняна війна, головним стало все – страх смерті, благородний гнів, лихоліття тяжких випробувань і безмежна радість перемоги.

6 листопада 2014 року відзначається 71-річниця визволення Києва  від німецько-фашистських загарбників. Окупанти завдали великих збитків столиці – знищили чверть житлового фонду міста, залишивши 200 тис. киян без даху над головою, вивели з ладу 800 з 1176 підприємств, сплюндрували національні святині та історичні пам’ятки українського народу. Сотні тисяч киян було закатовано або вивезено на каторжні роботи до Рейху. Велике місто, в якому до війни проживало 900 тис. жителів, обезлюдніло, в ньому залишилось лише 180 тис. чоловік.

Героїзм радянських воїнів під час битви за Київ високо відзначений. Понад 60 з’єднань одержали почесне найменування «Київських». З 12 жовтня по 7 листопада воїнам 1-го Українського фронту було вручено 17 479 орденів та медалей. Майже 700 воїнів, які відзначилися під час форсування Дніпра та визволення Києва, удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Усього за битву за Дніпро звання Героя Радянського Союзу удостоєно понад 2,5 тис. солдатів і офіцерів.

6 листопада 1943 р.  о 4-й годині ранку було звільнено місто Кия і Аскольда, Ольги і Святослава, місто Володимира і Ярослава, воєводи Дмитра і Богдана Хмельницького, місто Петра Могили і Михайла Грушевського, увійшли, щоб назавжди повернути волю і славу Києву, матері міст Руських.

71-річниця звільнення Києва та 70–річчя звільнення України від німецько-фашистських загарбників  – це слушний привід ушанувати подвиг визволителів, засвоїти урок гідності і зміцнити духовний зв’язок поколінь! Пам’ятаючи про криваву сторінку історії, неймовірно страшну ціну, яку заплачено за дане право бути вільним, удячні нащадки завжди будуть пишатися подвигом борців за свободу України!

 

 

Важливо

Інші навчальні підрозділи

Навчально-наукові інститути:
- №1 (Київська обл., с. Віта Поштова)
- №2 (вул. Ірини Бекешкіної, 3)
- №3 (пл. Солом'янська, 1)
- заочного та дистанційного навчання
Інститути та факультети:
- Інститут підготовки керівних кадрів та підвищення кваліфікації
- Прикарпатський факультет (м. Івано-Франківськ)
Інші навчальні підрозділи:
- Київський центр первинної професійної підготовки "Академія поліції"

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03151, м.Київ, просп. Повітрофлотський проспект, 53

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 53

X
X